Turizmus

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 3. vasárnap, Kornélia

Kamaraerdő

Turizmus   |   2017, december 8 - 10:30
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Tétényi-fennsíkot északról a Hosszúréti-patak völgye, illetve a Budaörsi-medence választja el a Budai-hegységtől. A fennsík északkeleti részén található a Kamaraerdő közel 180 hektáros erdőtömbje.

A Kamaraerdő környéke már a kora középkorban is állandóan lakott terület volt. A terület elnevezése az 1700-as években betelepített németektől eredeztethető: az erdő a királyi kamara birtokához tartozott, németül Kammerwaldnak hívták. Ennek tükörfordítása a magyar Kamaraerdő név, amely Döbrentei Gábor 1847-es „dűlőkeresztelője” óta használt.

A terület legmagasabb pontja a Vadász-hegy, amely 225 méteres tengerszint feletti magasságával mintegy száz méterrel emelkedik a völgy fölé. A csúcsról jó kilátás nyílik észak felé: a budaörsi-hegyekre, a repülőtérre és a Budai-hegység középső részére.

    

Az erdő

A terület jellemző erdőtársulásai a cseres-kocsánytalan tölgyesek és a gyertyános-kocsánytalan tölgyesek voltak, de a második világháború idején a fákat kivágták, azokat tüzelőként hasznosították. Az 1950-es évek közepéig nem volt üzemtervezett erdőművelés, így az erdő szerkezete átalakult. Az őshonos állományt felváltotta egy újonnan betelepített és természetesen felnövekvő egyedek keveréke, amelynek jellemző fafajai a magas kőris és a fehér akác. Az erdő védettséget nem élvez, de számos védett rovar, madár és növényfaj élőhelye.

   

Növényvilág

Az erdő a legszebb arcát március végén, április elején mutatja, amikor megjelenik a tavaszi hérics és tömegesen virágzik az odvas keltike. Szintén a tavaszt jelzi a sárga virágú salátaboglárka. Minden erdőtagban megtalálható az őshonos széleslevelű salamonpecsét. A védett magyar zergevirág kis foltokban megtalálható a betelepített akáctelepek szélén. Az egyik legszebb sztyeppnövény, mely a Tétényi-fennsíkról bekerült, a júniustól augusztusig virágzó selymes peremizsA Kamaraerdőnek igen gazdag kalaposgomba-flórája is van: a nagy őzlábgomba, a májusi pereszke, a lomberdei csiperke és az ízletes kucsmagomba is megtalálható.

   

Állatvilág

A Kamaraerdőben sétálva a kékszárnyú sáska, a zöld lombszöcske, a mezei tücsök, a selymes futrinka és a szarvasbogár gyakran látható. Állandóan itt élő madárfajok közül az egyik legelterjedtebb a szajkó, ragadozómadarak közül megfigyelhető az egerészölyv, a héja és a karvaly. Az erdő vegyes fajösszetételű faállománya miatt a harkályok egészen nagy faj-, és egyedszámban fordulnak itt elő. Énekesmadarak közül gyakori a feketerigó és az énekes rigó. Az erdő jellegzetes lakója a vörösbegy, és a faágakon ügyesen mozgó csuszka. Leggyakoribb odúlakó madarak a széncinege és a kékcinege.

   

Újbuda Önkormányzata – a Pilisi Parkerdő Zrt-vel együttműködve – 2012-ben egy tanösvényt hozott létre Kamaraerdőn, amelynek teljes hossza négyezer méter. A tanösvény kiindulópontja a Kamaraerdei Ifjúsági Parknál található, az útvonalak találkozási pontja a Nagy-rét. A tanösvény vezető füzete elérhető a Környezetvédelmi Osztályon, vagy elektronikusan: Kamaraerdei tanösvény

Elhelyezkedés: Budapest XI. kerület délnyugati részén, nyugatról Budaörs, délről a XXII. kerület határolja.

   

Védettség: A terület nem áll természetvédelmi oltalom alatt.

   

Megközelíthetőség: 87-es és 187-es autóbuszokkal, 41-es villamossal a végállomásig utazva (Kamaraerdei Ifjúsági Park megálló)

   

Látogathatósága: Szabadon látogatható

   

Területe: 180 hektár

Fotó: Bajor Zoltán