Turizmus

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Ismét volt madárles a Böddi-széken

Turizmus   |   2010, június 1 - 13:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén nem kevesebb, mint 90 fővel, a Bocskai úti Általános Iskola 8.A osztálya, valamint a Grosics Gyula Általános Iskola 5.A és 5.B osztály tanulóival indult útnak a két Volánbusz a Solti-síkon elhelyezkedő "kis oázis" felé, a BÖDDI-SZÉKre, ahol a helyszínen Kovács Sándor volt a túravezetőnk, a DUNATÁJ Természet- és Környezetvédelmi Közalapítványtól. 

Egynapos kirándulás Madarak-fák napján A 700 hektáros szikes puszta időszakos vízborítású tavacskákkal tarkított Böddi-Szék jellegzetes, igazi PANNON növény- és állatvilággal rendelkezik. A talaj magas sótartalma miatt speciális a növényvilága és ehhez alkalmazkodott az állatvilág is. Igazi szikesekre jellemző növényvilágot láttunk, így pozsgás zsázsát vagy bárányparéjt, és a helyi madárvilág olyan látványos képviselőit, mint a gulipán, a bíbic, a cankó, a fecske, a partfutók, a réce, a gyurgyalag, a lúd, a gémek, a kócsag, a vércse, a rétihéja, a parti lille vagy parti rigó.

Az esős, szeles idő ellenére, a helyszínen a gyerekek ismét átgázoltak a 80 centiméteres szikes mocsári tavon, majd a tóparti nádas mellett figyeltük a madarakat szabad szemmel és távcsövekkel. A madárfigyelő toronyból 9 méter magasból lestük a mocsári világ élőlényeit, illetve a pihenőhely melletti szamarakkal ismerkedtünk, gémeskútból merített vízzel mosakodtunk.

A gyerekek a szalmabálákon ugrálhattak, kergetőztek, majd a másfél kilométeres gyalogtúrán, esőverten lestük az immár csendesülő szélfúvásból előbukkanó énekesmadarakat. Ezúttal is vidáman, énekelve, vizesen indultunk vissza Budapestre délután 4 órakor, így este 6 órára mindenki szárazon mesélhette élményeit otthon.

LEGFRISSEBB
×