Turizmus

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Megközelíthetőség

Turizmus   |   2017, augusztus 6 - 21:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

    

Tömegközlekedés

A fővárosi tömegközlekedésről a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) weboldalán lehet tájékozódni.

   

A kerület közösségi közlekedését a Budapesti Közlekedési Zrt. látja el villamosokkal és autóbuszokkal igen kiterjedt és nagy forgalmú viszonylatokkal. Szentimreváros nyugati peremén terül el a BKV kelenföldi autóbuszgarázsa, a kelenföldi villamosremíz a Bartók Béla út végén, a Budafok kocsiszín a Fehérvári út Albertfalvai végén található.

    

Villamoshálózat

A villamosok Buda délebbi (41-es, 47-es, 48-as), belső (19-es, 41-es) és északabbi részével (4-es, 6-os, 61-es), illetve Pest központi területeivel (4-es, 6-os, 47-es, 49-es) kapcsolják össze Újbudát. A fonódó villamoshálózat Újbudát érintő járatai:17-es, 19-es, 41-es, 56-os, 59-es, 61-es villamosok. A Rákóczi hídon át az 1-es villamossal elérhetők Pest külsőbb kerületei illetve Óbuda is.

   

Autóbusz-hálózat

A kerületet több tucat nappali autóbuszvonal érinti, emellett számos éjszakai járat is része a kerület buszhálózatának. A kapcsolódó buszhálózatokról információ itt és itt érhető el, a menetrendekről itt lehet tájékozódni.

   

Metró

2014. március 28-tól metróval is elérhető Újbuda, az M4-es metró a Keleti pályaudvat köti össze a Kelenföldi vasútállomással, átszállási lehetőséget biztosítva a Keletinél a 2-es, a Kálvin térnél pedig a 3-as metróra. A kerületben öt metrómegálló épült (Kelenföld vasútállomás, Bikás park, Újbuda-központ, Móricz Zsigmond körtér, Szent Gellért tér), valamint a remíz és az irányítóközpont a végállomás közelében.

    

Közúthálózat

A kerület Budapest nyugati kapuja, a város nyugati irányú közúti forgalmának a kivezetője: a Budaörsi út folytatása az M1-es és M7-es autópályák közös szakasza, valamint innen indul a nyugati irányú 1-es (Budaörsi út), a délnyugatra vezető 7-es (Balatoni út) és a dél felé haladó 6-os főút (Szerémi út). Újbuda jelentős közlekedési csomópontjai közé tartozik a 2016-ban átadott Budaörsi úti intermodális közlekedési csomópont, valamint a XII. kerület határán fekvő BAH-csomópont, a Móricz Zsigmond körtér, a Kosztolányi Dezső tér és a Szent Gellért tér. A pesti oldallal három közúti híd köti össze a kerületet (Szabadság híd, Petőfi híd, Rákóczi híd).

    

Vasúthálózat

A Kelenföldi vasútállomás a főváros negyedik legforgalmasabb vasútállomása, amelyen áthalad a dunántúlt kiszolgáló vonatok nagy része (beleértve a budapesti agglomeráció délnyugati része felé közlekedő személyvonatokat). Fontos csomópontja a Budapest–Győr–Hegyeshalom, illetve a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa, Budapest–Székesfehérvár-Szombathely vonalnak. A Kelenföldi pályaudvar felöl közelíthető meg - a Gellért-hegy alatt épített alagúton át - a Déli pályaudvar, de az összekötő vasúti hídon át Pest felé is halad a forgalom.

A kerület másik vasúti megállója az Albertfalva állomás.

    

Távolsági buszközlekedés

Az elővárosi közlekedést szolgálja a Kelenföldi pályaudvar mellett lévő Volánbusz-állomás, ahonnan Biatorbágy, Érd és Százhalombatta térségébe indulnak buszok.

Címkék: